16.07.2008 Maiden och Eiger..

Gårdagen flippade. Inte bra men ibland tryter motivationen. Nu är dock allt återställt och idagär en ny dag med nya möjligheter.

Imorse när jag åkte förbi stadion stod där ett hundratal kids och köade. kl 6 på morgonen. Det slog mig att det är ju maiden ikväll. Det är nästan lite beundransvärt att dom orkar stå där i över 12timmar bara för att komma i första fållan.
Jag står ofta längst fram på konserter men orkar nästan aldrig köra för det. Det räcker oftast med att ha charm eller övertalningsförmåga.

""Djupt inne i de Schweiziska alperna finns ett berg där en död klättrare har fastnat högt upp. Man kan se hans ögon lysa röda i solen." Rykten som detta har säkert bidragit till Eigers berömmelse. Förmodligen är det Max Sedlmayers och Karl Mehringers öde som är upphovet till ryktet. Tidigt på morgonen den 21:a augusti 1935 startade de två tjugofemåriga tyskarna klättringen upp för den 1800 meter höga hittills obestigna nordväggen på Eiger. Under första dagen tillryggalade de båda 800 meter framför ögonen på förväntansfulla kikarförsedda åskådare. Den andra dagen passerades de stora isfälten som har en lutning upp mot 60 grader. Tredje dagen kunde åskådarna upptäcka att de två rörde sig betydligt långsammare än tidigare. Kommande natt blev det oväder med stormvindar och åska. Ovädret fortsatte och väggen förblev inbäddad i moln. I en spricka i molntäcket upptäckte någon de två klättrarna. Molnen slöt sig igen och ovädret fortsatte. De hade nu varit på väggen under sex dygn. Vädret förbättrades men de två syntes inte till. Fruktlösa räddningsförsök gjordes. En månad senare kunde man flyga längs väggen och då upptäcka, högre upp än man trott, en av de två stående halvt översnöad. Han var givetvis död. Platsen kallas sedan dess Dödsbivacken. Den döde, som visade sig vara Sedlmayer, blev kvar där han stod i över ett år innan man lyckades få ner kroppen. Kvarlevorna efter Mehringer återfanns 27 år senare fastfrusna i ett av isfälten."

Sitter och läser om en bestigning av Eiger. Eiger är ett 3970 meter högt berg i Schweiz.  Dock ligger det inte djupt inne i Alperna utan är den nordligaste utposten på Berner Oberlandmassivet.
Att bestiga Eiger är många alpinisters dröm och det är riktigt riktigt spännande att läsa om. Det första jag läste om Eiger var skildringen när Don Whillans och Chris Bonington gav sig på nordväggen i boken "Chris Bonington och männen som besteg de farligaste bergstopparna ". Enormt spännande läsning i vilket fall.


Klättrare på toppen av Eiger. Mäktigt är bara förnamnet..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback