18.09.2008 Rasistiskt tänkande eller bara ren rädsla baserad på verkligheten?

Imorse när jag skulle gå till jobbet, ganska exakt när jag vred om handtaget till porten så släcktes gatlamporna ute. Och när jag halvspringandes på grund av kylan rundade husknuten ut i den lilla parken kom känslan över mig. Jag kände mig som ett jävla offer. Framför ögonen spelades scen efter scen från gårdagens efterlyst upp och i skallen blandades tusen hemska tankar med ett helt gäng vilda senarion om mord, överfall, rån och våldtäkter. Mitt i allt kom jag och tänka på att 90% av alla som efterlyst nämner inte är svenskar. Eller jo, svenskar som i den bemärkelsen att dom bor i Sverige, men med en annan etnisk bakgrund.
Beskrivingar som "Cirka 180cm lång, mörkt hår och talade med brytning" är ju snarare en regel än ett undantag i Hasse Aros värld.. Tankarna virvlade vidare; Jag har bott i Husby. Husby där gängen går berserk med basebollträn i centrum, rånar, överfaller och misshandlar inte bara varandra.
Jag har bott i Hagalund. Också kallat blåkulla med åtta blåfärgade höghus som främsta kännetecken. Ett riktigt miljonprojekt och således också ett andra klassens getto. Efter 2 stulna cyklar, en stulen moped och till slut nästan ordagrant ramlat mitt in i ett knivbråk utanför huset när vi skulle gå och köpa pizza var det dags att flytta. För när man inte ens vågar gå hem från t-banan eller helst inte ens går till affären själv, då är det inte roligt. Sedan kom turen till Hallunda. Hallunda omges av dom ökända områdena Alby, Norsborg och Fittja. T-banerån, överfall, misshandel, förstörelse. Allt var en vardag i Botkyrka.
Gemensamt för dessa 3 förorter är att majoriteten av befolkningen är just invandrare så det är väl inte så konstigt att det är dom som syns MEN jag kan också passa på att påpeka att jag bott i Näckrosen, på Drottningholm och i Fruängen också och där råder det ingen tvekan på att dess gängproblem  inte existerar i samma utsträckning. Om dom ens existerar där, och att brottsstatistiken är betydligen lägre. 
Möter jag ett gäng invandrare i t-banan får jag en klump i magen. Och det är knappast hat mot rasen jag känner  - utan rädsla. En känsla av total otillit.
Möter jag ett dito svenska ungdommar kunde jag knappt bry mig mindre.

Vad vill jag ha sagt då.
Kanske vill jag bara skriva av mig och på ett snällt sätt försöka få fram att vår förbannade jävla invandrarpolitik inte fungerar. Kanske vill jag bara understryka hur viktigt det är att få alla människor att känna en gemenskap och gilla läget i sitt land. Empati, trygghet, samhörighet. Det är så viktiga ord. 
Titta bara på malmös svar på Rinkeby - Rosengård. I tidningar hittar man rubriker som "DE FLYTTAR TILL ROSENGÅRD FÖR ATT SLIPPA SVERIGE" Och ingressen lyser: "De som bor i Rosengård i Malmö kan strunta i att lära sig svenska. Där kan man leva och umgås med sina landsmän ungefär som i hemlandet, utan jobb och utan kontakt med det svenska samhället." 
Kom igen nu för helvete. När ska det inses att man inte hjälper någon alls av att vara "godhjärtad" och slänga in en massa invandrare och flyktingar i landet utan att ens kunna ge dom det som krävs för att aklimatisera sig till vårt samhälle.
Det är inte konstigt att det byggs upp både en rädsla och en förakt mot många utav dessa missanpassade människor som inte ens kan tillräckligt med svenska för att stava till orden; etik, moral och sveriges rikes lag.

Nej sverige. Så länge den här invandrarpolitiken fortsätter, så länge gettona tillåts vara fristader för ligister, så länge kommer jag fortsätta känna en klump i magen när jag möter Muhammed och hans gussar på väg hem från t-banan.

Kommentarer
Postat av: Madde

Jaa du jag håller med men ska tillägga att jag blir nästan lika "rädd" då det kommer svenska ungdomar idag.....det är bedrövligt att man ska vara "rädd" för "barn"....

Postat av: saran

har själv aldrig råkat ut för bråk när det gäller varken svenska eller utlänska ungdomar. men likväl tycker jag att det är helt vansinnigt att den svenska samhället är så sjukt uppdelat. var i hjulsta häromdagen och efter att tunnelbanan lämnat sundyberg såg jag inte en svensk förrän jag åter var i sundyberg med tåget på hemvägen..

det är helt enkelt inte så konstigt att det blir som det blir, när det är som det är.

2008-09-18 @ 17:23:31
URL: http://saratrorhonvet.blogg.se/
Postat av: Elise

Jag kan inte annat än hålla med dig. Jag har några vänner som bor i Husby och där sköt några idioter fyrverkerier nere i Tbanan. Safe? Nej. Jag var totalt livrädd när jag skulle gå hem till dom från stationen.



Jag vill inte heller låta rasistisk, för det är jag verkligen inte. Men att klumpa ihop invandrarna i sånna små sketna områden så är det väl klart att de gaddar ihop sig. Dom tror inte att de är nått värda och driver bara runt och kör skit. Det blir ju som en ond spiral.



Sverige gör invandrarna inte någon hjälp genom att ta in dom och sätta dom i sånna här ghetton. Om man däremot skulle sprida ut dom jämt i hela sverige så skulle dom förmodligen kunna anpassa sig lättare till samhället och få det lättare.



Det är ju knappast så att dom är onda... :) Men tro fan att det blir problem om man sätter alla i samma båt... i samma område..

2008-09-22 @ 20:12:20
URL: http://fade2black.blogg.se/
Postat av: Elina

Jag vill bara börja med att säga att du överdriver väldigt mycket när du skriver att "Jag har bott i Husby. Husby där gängen går berserk med basebollträn i centrum, rånar, överfaller och misshandlar inte bara varandra.". Jag säger inte att sånt aldrig har hänt, eller händer, men du får det att låta som att stället är en krigzon.



Jag är född och uppvuxen i Tensta, ringing any bells? Stockholms värsta förort skulle jag nog säga. Bor fortfarande här, och kommer nog göra det ett tag till. Tills jag tröttnar. Jag kan slå vad om att du inte är uppvuxen i ett miljonprogramsområde, eller "ghetto" som du säger. För då skulle du ha en bredare förståelse till varför saker är som dom är, och du skulle absolut inte vara rädd för ett gäng blattar på tunnelbanan.



Jag har inte tagit examen i samhällsplanering, eller läst om migration i dagens Sverige på universitet. Men det är ganska obvious att Sveriges integrationspolitik/invandrarpolitik, som du säger, inte fungerar. Jag älskar Tensta, och skulle inte byta min uppväxt här mot något annat, men det är klart att problemen är stora. Och jag är så himla trött på folk i detta land som lägger skulden på invånarna i förorterna, men inte på Sveriges politiker och myndigheter som inte sätter fokus på problemen utan fortsätter att lova saker de aldrig håller, och fortsätter att besöka ställen som Tensta endast var fjärde år. Då de behöver oss och våra röster..



Nu kom jag av mig lite, men som sagt: jag är trött på människor som är så trångsynta att dom verkligen tror att invandrare som kommer till landet verkligen ser framemot att ignorera hela Sveriges existens, och låtsas att de fortfarande bor i sitt hemland. Men kan du sätta dig i deras situation? De flesta som kommer hit är flyktingar och söker asyl. De kommer från fruktansvärda förhållanden. De flesta har förlorat fler nära och kära än vad de har fingrar. De har varit tvungna att lämna sitt hemland, sin identitet, till ett land det knappt hört talas om där de direkt forslas till en flyktingmottagning. Där lär de sig ingen svenska och har ingen kontakt med "vanliga" svenskar. De enda de gör är att vänta på vad myndigheterna har att säga. Får de stanna eller inte? Eller måste de åk tillbaka till ingenting? Eller till mer än ingenting, i många fall tortyr och till och med döden. Men Grattis! Du och din familj får stanna. Efter två år fyllda av rädsla och ovisshet, äntligen. Sen slussas de ut till förorterna där de träffar landsmän av sina egna. Men inga svenskar.. ingen kontakt med det Svenska samhället med stort S. Går några SFI-kurser, men vad hjälper det? Många blir bittra och känner sig hjälplösa. Lätt att försöka passa in i samhället när man bor i en förort som övriga Sverige ser som landets avskum?



Ja, ni fattar. Det är en ganska stereotypisk bild av hur det går till, men tyvärr väldigt sann i många fall. Jag har sett, och ser det med egna ögon. Och det är klart att de som kommer hit för att starta ett nytt liv i detta land ska försöka integrera sig, men det går inte utan stöd och resurser från myndigheter, politiker och övriga folket!! Är det så svårt att förstå?



Och jag blir rent av förbannad när du tar upp programmet Efterlyst och skriver att alla fall som tas upp är begådda av blattar. Sen när har media gett en sann bild av någonting alls? Visste du att över 50% av alla brott som begås av invandrare begås av norrmänn, finnar eller danskar. Så inte är det Muhammed du ska vara rädd för! Men smygrasister som du är rädda för det okända, det som är annorlunda, och tar upp Efterlyst i ett desperat försök för att rättfärdiga dina åsikter. Men visst är det mycket invandrare som begår brott. Men visste du att det i Usa under den stora utvandringen fanns fängelser där över 90% av fångarna bestod av svenska emigranter? Och visst, idag är det år 2008, men det spelar ingen roll. Om du kommer till ett land där du inte kan språket, inte passar in, känner dig utanför och har det svårt ekonomiskt så är ju chansen större att du halkar in på den kriminella banan än om du haft en trygg uppväxt och känner dig trygg och välkommen/accepterad i landet där du bor.



Du skriver även att du blir rädd för gäng av invandrarkillar, men om ett gäng svenska grabbar närmar dig kunde du inte bry dig mindre. Som sagt, du är rädd för det okända. Du är inte van vid unga invandrare, och deras mentalitet. Det är jag, så jag kunde bry mig mindre när ett gäng unga blattar sätter sig bredvid mig. Jag vet att de flesta är helt vanliga killar som bara är stora i käften och har hamnat i en roll som den bråkige blatten. Men jag kan tänka mig att du sett eller stött gäng av invandrarkillar på nattåget som på riktigt är aggressiva. Du drog direkt kopplingar till deras etniska ursprung. Men om man tittar på t.ex. unga fotbollshuliganer är alla nästan svenskar.. hur kommer det sig? Jo, oavsett om du är svensk eller inte, så kan det gå snett om du har väldigt mycket ilska inom dig. För unga invandrare i miljonprogrammen kan ilskan bli värre genom utanförskapet de känner och är uppvuxta med, som sedan kan resultera i att man åker runt i stan och söker efter bråk. För svenska ungdomar som haft det tufft kan våld och aggressivitet visa sig på andra sätt, som t.ex. huliganism.



Jag tycker väldigt synd om dig som är rädd och får en klump i magen så fort du träffar en blatte. Du är en väldigt fattig människa, och har fått väldigt mycket om bakfoten. Vidga dina vyer är du snäll innan dina åsikter når en till en till rädd människa och du får en liktänkande.





2008-10-27 @ 02:44:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback